BLOG

Weerbaarheid: wat is dat, en hoe helpt een weerbaarheidstraining mijn kind? 

weerbaarheidstrainingen

Weerbaarheid, wat is het en hoe helpt het mijn kind?

Als ouder heb je natuurlijk het liefst dat je kind lekker in zijn of haar vel zit, zelfvertrouwen heeft en goed om kan gaan met lastige situaties. Om dit te kunnen bereiken is weerbaarheid essentieel. In deze blog lees je meer over wat weerbaarheid is en hoe een weerbaarheidstraining kan helpen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is weerbaarheid?

Als we het over weerbaarheid hebben bedoelen we de vaardigheid van een kind om voor zichzelf op te komen en zijn of haar eigen mening te uiten. Deze vaardigheid helpt bij het maken van vrienden en voorkomt bovendien een hoop sociale problemen, bijvoorbeeld faalangst of pesten, op latere leeftijd. Op deze manier zorgt weerbaarheid voor zowel sociale als emotionele ontwikkeling.

Weerbaarheid is geen kwestie van alles of niets, maar een proces dat jouw kind stap voor stap kan doormaken. Omdat elke fase voortbouwt op de volgende is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Binnen deze vier fases is jouw kind goed op weg om weerbaarheid te bereiken.

De 4 fases van weerbaarheid

De beginfase

Je kind weet wat hij of zij wil en kan, heeft een mening over dingen en durft deze ook te hebben. Dit kan over van alles zijn; bijvoorbeeld over wat er op televisie gebeurt en wat anderen overkomen. 

blank

praten

Je kind kan zich makkelijk uitspreken en zijn of haar mening uiten, en kan op een rustige en duidelijke manier vertellen wat hij of zij denkt of voelt en waarom. 

blank

aanvoelen

Nog een stapje verder. Je kind kan herkennen of aanvoelen hoe hij of zij zich bij een situatie voelt, terwijl deze situatie aan de gang is. Wanneer iemand bijvoorbeeld over de grens gaat van jouw kind, kan hij of zij zelf in het moment aanvoelen dat dit niet oké is.

blank

aangeven

Een stap verder dan aanvoelen. Je kind is nu in staat om te reageren en actie te ondernemen. Hij of zij wordt boos, komt voor zichzelf op en kan goed aangeven als iemand over zijn of haar grens heen gaat.

Hoe werkt een weerbaarheidstraining?

Een weerbaarheidstraining is een leuke en leerzame manier om de weerbaarheid van je kind te vergroten. Hij of zij leert veel over meningsuiting, het aangeven en respecteren van grenzen, en het omgaan met lastige situaties. Zo loopt jouw kind het bovenstaande proces door. De training bestaat meestal uit een aantal bijeenkomsten waarin jouw kind samen met andere kinderen verschillende vaardigheden oefent. Hierbij kun je denken aan rollenspellen, spelletjes, gesprekken en ontspanningsoefeningen.

Weerbaar zijn betekent ook: Je mening geven en ja zeggen!

Weerbaarheidstrainingen zijn niet alleen bedoeld voor kinderen om nee te leren zeggen wanneer iets niet goed voelt. Ook ja zeggen is een belangrijk onderdeel, bijvoorbeeld wanneer jouw kind iets wil delen, vragen of doen. Denk aan een goed idee voor een schoolproject of het geven van een mening in een groepsgesprek. Maar ook het antwoord weten op een vraag van de juf of meester of zijn of haar hand opsteken wanneer het kind iets niet begrijpt. Ja zeggen is net zo belangrijk als nee zeggen; het laat zien dat jouw kind zelfvertrouwen heeft en zichzelf waardeert.

Wanneer is een weerbaarheidstraining nodig?

Weerbaarheid is een vaardigheid die altijd beter kan. Ook als volwassene kom je soms in situaties terecht waarin je achteraf liever nee had gezegd of iets niet had gedeeld.

Hoe zit dat met jouw kind? Herken je een of meer van de volgende punten bij hem of haar? Jouw kind..

    • ..vindt het lastig om een eigen mening te hebben of te uiten.
    • ..weet niet goed wat zijn of haar grenzen zijn of hoe die aan te geven.
    • ..durft niet te laten zien wat hij of zij kan of wil.

Zijn een of meer van deze punten herkenbaar? Dan zou jouw kind veel baat kunnen hebben bij een weerbaarheidstraining. Deze training leert jouw kind om assertiever en zelfverzekerder te worden, en kan zo beter omgaan met uitdagingen in het leven.

Welke vormen van weerbaarheidstraining zijn er?

Er zijn er meer dan ik hier kan opnoemen, maar de meest gebruikelijke vormen van weerbaarheidstraining zijn:

Een psycholoog of coach

Een psycholoog of coach kan een individuele of groepsgerichte weerbaarheidstraining aanbieden. Hierbij ligt de nadruk op het vergroten van het zelfvertrouwen, de assertiviteit en de sociale vaardigheden van het kind. Een psycholoog of coach kan ook helpen bij het aanpakken van specifieke problemen die de weerbaarheid van het kind belemmeren. Dit kunnen problemen zijn als angst, trauma’s of pesten. Deze vorm van weerbaarheidstraining is geschikt voor kinderen die behoefte hebben aan professionele begeleiding en maatwerk.

Boksen

Boksen is een sportieve vorm van weerbaarheidstraining. Hierbij leert het kind om het lichaam en geest te beheersen, grenzen te verleggen en agressie te reguleren. Boksen kan het kind ook helpen om fysiek sterker en fitter te worden, wat zijn of haar zelfbeeld en zelfverzekerdheid ten goede kan komen. Deze vorm van weerbaarheidstraining is geschikt voor kinderen die houden van bewegen en uitdaging, en die hun energie op een positieve manier willen uiten.

Creatieve vorm van weerbaarheidstraining

Een creatieve vorm van weerbaarheidstraining is een training waarbij het kind gebruikmaakt van kunstzinnige middelen. Denk hierbij aan tekenen, schilderen, muziek maken of toneelspelen. Het doel is om het kind te helpen met het uiten van emoties, het stimuleren van fantasieën en talenten te ontdekken. Een creatieve vorm van weerbaarheidstraining kan het kind ook helpen met ontspanning, plezier maken en zelfacceptatie. Deze vorm van weerbaarheidstraining is geschikt voor kinderen die graag creatief bezig zijn en hun gevoelens op een andere manier willen leren uiten.

Weerbaarheidstraining op kamp met De Ster

De kampen van De Ster zijn unieke en effectieve bewezen weerbaarheidstrainingen. Tijdens een kampweek leren kinderen hoe ze vrienden maken, positief over zichzelf denken en voor zichzelf op kunnen komen. Naast dat ze heel erg veel leren tijdens deze week is het ook echt een kamp week. We hebben bijvoorbeeld ook een vossenjacht, watergevecht en genoeg gekkigheid.

psycholoog kind en jeugd

Groetjes,

blank

Hoi, ik ben Merel Nederend. Mijn rol bij De Ster is Psycholoog Kind en Jeugd, waar ik het allerliefste kinderen en jongeren help die het gevoel hebben er niet bij te horen. Mijn moeder vertelde mij dat ik vroeger als kleine Merel op de basisschool al kinderen die gepest worden hielp en erbij betrok. Nu mag ik bij De Ster kinderen die aansluiting bij leeftijdsgenoten missen helpen. Dit doe ik doormiddel van de kampen, cursussen of hier in een blog! Ik geef jou als ouder tips hoe jij jouw zoon of dochter kan helpen.

Als eerste op de hoogte zijn?

Al meer dan 2.000 mensen gingen je voor! We spammen niet, beloofd 😉