BLOG  

Hoe je kinderen zelfvertrouwen geeft: De kracht van ‘zelf doen’

Elke ouder wil een kind dat zelfverzekerd is, weet wat het wil en zich goed voelt. Je bent je vast al heel erg bewust dat het geven van complimenten helpt om het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien, maar wist je dat er nog een andere eenvoudige manier is die je in je dagelijkse routine kunt toepassen? Hoe meer je je kind aanmoedigt om zelf beslissingen te nemen en taken uit te voeren, hoe sterker zijn/haar zelfvertrouwen zal groeien. Ik leg je uit hoe dit werkt en hoe je dit thuis kan toepassen. 

Zo min mogelijk taken laten overnemen

Ik betrap mezelf er ook op: het overnemen van taken. Onlangs renden twee meiden vooruit naar het huis waar we moesten aanbellen, maar de bel was te hoog voor ze om bij te kunnen. Ze gaven echter niet op. De eerste keer lukte het niet, en halverwege de tweede poging, met veel gestuntel, kwam ik bij de deur aan en drukte zelf op de bel. Gedachten als “het gaat sneller” of “we hebben haast” schoten door mijn hoofd – zo logisch, maar tegelijkertijd zo jammer. Want juist dit soort momenten van zelf proberen en stuntelen zorgen voor meer zelfvertrouwen. Het is oké om fouten te maken, want daaruit groei je en ontwikkel je vertrouwen in jezelf. Het is simpelweg het geloof hebben dat je het kunt.

Dus elke keer dat je als volwassene een taak overneemt van een kind, zeg je eigenlijk: “Ik doe het wel, jij kunt het nog niet.” Auch, best pijnlijk als je het letterlijk zegt, toch? Het is logisch dat dit niet goed is voor het zelfvertrouwen. Dus onthoud deze zin: Elke keer dat ik het overneem van een kind, zeg ik: Jij kan het niet.

Natuurlijk heb je soms haast en kun je je kind niet altijd zelf laten proberen. Maar probeer deze gedachte toch mee te nemen in je dagelijks leven en kijk waar je het wel kunt toepassen. Je zult zien dat het zelfvertrouwen van je kind zal groeien.

Laat ze zoveel mogelijk zelf doen

Wacht rustig af en laat ze maar stuntelen. Of het nu gaat om klimmen op een klimrek, puzzelen of knutselen. Hoe meer ze zelf mogen proberen en jou kunnen nadoen, hoe sneller ze zullen leren. Zoek naar taken waarbij het niet erg is als het wat langer duurt, zodat je jouw kind de tijd kunt geven om het zelf te proberen. Als je kind aan het klimmen is en je twijfelt of het veilig is, vervang dan de vraag “doe je wel voorzichtig?” door “voelt het veilig genoeg?” Je kind kan dan zelf aangeven als hij of zij hulp nodig heeft. Kinderen vinden het geweldig om jou als ouder na te doen. Dit is hoe we ons ontwikkelen; we kijken naar anderen en doen ze na. Veel kinderen vinden het leuk om te helpen in het huishouden, zoals schoonmaken of koken. Moedig dit aan, het is niet alleen gezellig om samen te doen, maar het bevordert ook het zelfvertrouwen van je kind.

Zelf keuzes laten maken

Een belangrijk aspect van zelfvertrouwen hebben is het hebben van een eigen mening en deze durven uiten. Je kunt je kind hierbij helpen door regelmatig zijn of haar mening te vragen over alledaagse dingen. Naast vragen als “wat is je lievelingskleur?” en “wat is je favoriete dier?” zijn hier 10 momenten en vragen die je kunt stellen om het geven van een mening te stimuleren:

  1. Na een speelafspraakje: “Wat vond je het leukste aan spelen met je vriend(in) vandaag?”
  2. Tijdens het boodschappen doen: “Welke groenten zou je graag in onze salade willen hebben?”
  3. Na een schooldag: “Was er vandaag iets dat je dwarszat op school? Wat zou je graag anders zien?”
  4. Bij thuiskomst na een activiteit: “Hoe vond je het om samen te spelen met andere kinderen op het sportveld of vanmiddag in het park?”
  5. Bij het plannen van een verjaardagscadeau voor een vriend(in): “Wat denk je dat je vriend(in) leuk zou vinden om te krijgen?”
  6. Tijdens het kijken naar een film of tv-programma: “Wat denk je dat het personage zou moeten doen in deze situatie?”
  7. Bij het voorbereiden van een verjaardagsfeestje: “Welke vrienden zou je graag willen uitnodigen en waarom?”
  8. Bij het maken van een traktatie voor in de klas: “Wat voor snacks zouden je klasgenoten het lekkerst vinden?”
  9. Bij het plannen van een gezinsuitje: “Heb je ideeën over waar we naartoe zouden kunnen gaan en wie je graag zou willen meenemen?”
  10. Bij het maken van een tekening: “Aan wie zou je deze tekening willen geven en waarom?”

Sociale situaties zelf aanpakken en je eigen mening geven

Naast taken en vaardigheden in en rondom het huis zijn sociale vaardigheden ook belangrijk voor het zelfvertrouwen van je kind. Daarom is het belangrijk om ze zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dit kan voor veel kinderen spannend zijn. Ze vinden het spannend om afgewezen te worden of om voor gek te staan. Hier volgen verschillende situaties waarin je je kind zelfstandig kunt laten handelen. Mocht het helemaal alleen te spannend zijn, dan kun je overwegen om het eerst thuis even te oefenen. Een ‘script’ hebben in sociale situaties helpt om het eerder te durven. Denk maar aan de ‘stop, hou op! Ik vind het niet meer leuk’, die kinderen bij de kleuterschool leren. Een script over wat je zegt in sociale situaties is heel erg behulpzaam.

  1. Bij de kassa in de supermarkt of andere winkel zelf laten betalen, of zelf laten vragen waar een product ligt dat ze zelf graag willen hebben.
  2. Zelf een vriend(in) vragen om samen te spelen, of tijdens het spelen een nieuwe activiteit voorstellen die jouw kind zelf heel leuk vindt.
  3. Opa, oma, tante, of oom vragen of ze een bepaalde activiteit willen doen die ze zelf heel leuk vinden of een gerecht willen koken dat ze lekker vinden.
  4. De juf iets vertellen waar je je zorgen om maakt of waarbij je hulp nodig hebt, of iets waar je trots op bent. Dit kan op een briefje als het nog te spannend is om 1-op-1 te vertellen.
  5. De trainer of coach bij de sportclub je mening vertellen over het spel of welke positie je graag wilt spelen.

 

psycholoog kind en jeugd

Groetjes,

blank

Hoi, ik ben Merel Nederend. Mijn rol bij De Ster is Psycholoog Kind en Jeugd, waar ik het allerliefste kinderen en jongeren help die het gevoel hebben er niet bij te horen. Mijn moeder vertelde mij dat ik vroeger als kleine Merel op de basisschool al kinderen die gepest worden hielp en erbij betrok. Nu mag ik bij De Ster kinderen die aansluiting bij leeftijdsgenoten missen helpen. Dit doe ik doormiddel van de kampen, cursussen of hier in een blog! Ik geef jou als ouder tips hoe jij jouw zoon of dochter kan helpen.

Als eerste op de hoogte zijn?

Al meer dan 2.000 mensen gingen je voor! We spammen niet, beloofd 😉