BLOG
Hoe help ik mijn kind met faalangst?
Faalangst gaat vaak hand in hand met perfectionisme, iets wat veel kinderen en tieners ervaren. Voor kinderen met perfectionisme ligt de lat van prestaties ontzettend hoog. De oplossing van veel kinderen is om dan maar extra hard te werken om in de buurt van die lat te komen, zodat ze niet ‘falen’. Maar dit is een eindeloze strijd die je bijna niet kan winnen. We kunnen nou eenmaal niet alles perfect doen ;).
Een betere oplossing is om aan de slag te gaan met die angst om te falen. In dit blog vertellen we je meer over faalangst en perfectionisme en geven we tips over hoe je als ouder je kind hiermee kan helpen!
Perfectionisme bij kinderen: wanneer ‘je best doen niet genoeg is’
Huiswerk, sport, hobby’s, vrienden en—o ja—ook nog een beetje ontspannen. Klinkt als een uitdaging, toch? Steeds meer jongeren voelen de druk om overal in uit te blinken, of dat nu vanuit henzelf komt of door verwachtingen van anderen. Wist je dat bijna één op de drie scholieren regelmatig prestatiedruk ervaart? Vooral meisjes en oudere tieners voelen die spanning.
Perfectionisme is een eigenschap die veel kinderen – in meer of mindere mate – hebben. Het betekent simpelweg dat ze alles perfect willen doen. Dat klinkt misschien als een handige eigenschap (en dat is het soms ook!), want het motiveert kinderen om hard en zorgvuldig te werken. Maar als kinderen het gevoel hebben dat álles perfect moet, kan het juist tegen hen gaan werken. Een 8 op een toets? Waarom geen 9? Een foutje in een tekening? Weg ermee, opnieuw beginnen! En als iets niet meteen lukt? Misschien beter om er niet eens aan te beginnen…
Herkenbaar? Dan weet je hoe perfectionisme je kind in de weg kan zitten. ‘Je best doen’ verandert in ‘ik móét alles perfect doen’, en voor je het weet, ligt faalangst op de loer. Andersom werkt het net zo: kinderen met faalangst willen mislukking koste wat kost vermijden en gaan daardoor juist extra perfectionistisch te werk. Zie daar de vicieuze cirkel! Uitstelgedrag, nieuwe dingen uit de weg gaan, tranen over schoolwerk, een constante focus op wat níét goed ging—allemaal signalen dat je kind worstelt met die hoge lat.
Waar komt dat perfectionisme vandaan?
Misschien heb je tijdens het lezen al een paar keer gedacht “Oh help… hier herken ik mezelf ook wel in!” Geen paniek, dat is niet zo gek: perfectionisme heeft deels een genetische basis. Als jij (of de andere ouder) perfectionistisch bent, is de kans groter dat je kind dat ook is. Maar naast aanleg speelt de omgeving een grote rol.
Kinderen leren veel door naar volwassenen te kijken. Als jij altijd nét dat stapje extra zet, kan dat inspirerend zijn, maar ook de lat verhogen: Als ik niet 110% geef, is het niet genoeg. Daarnaast spelen school, maatschappij en cultuur een rol. Hoge prestaties worden beloond—denk aan stickers op toetsen of applaus na een presentatie—waardoor kinderen de boodschap oppikken: Als ik hoge cijfers haal, dan doe ik het goed.
En dan is er nog de impact van specifieke ervaringen. Misschien heeft je kind ooit iets meegemaakt waardoor perfectionisme werd getriggerd—een keer een fout gemaakt op een belangrijk moment, een vervelende opmerking van een leerkracht of een mislukking die groot voelde. Al die factoren samen kunnen ervoor zorgen dat die hoge lat steeds hoger komt te liggen en de faalangst groeit.
Perfectionistische kinderen zijn dus niet snel tevreden. En wat dit dubbel lastig maakt is dat deze kinderen hun eigenwaarde koppelen aan hun prestaties. Gaat er dan een keer iets mis—bijvoorbeeld een black-out tijdens een presentatie of een fout antwoord in de klas—dan voelt dat niet alleen als een mislukking, maar als bewijs dat zijzelf niet goed genoeg zijn. In plaats van te denken: “Dit ging niet lekker”, denken ze: “Ík ben niet goed genoeg.”
Maar hoe help je je kind om perfectionisme wat meer los te laten en de angst om te falen te verminderen? In de rest van dit blog geven we je praktische tips om samen aan de slag te gaan!

Hoe help je je kind omgaan met perfectionisme en/of faalangst
Herken je perfectionisme en/of faalangst bij je kind? Goed nieuws: je kunt helpen! Met deze praktische tips leert je kind om fouten te zien als leermomenten in plaats van rampen.
1. Praat erover
Ga het gesprek aan over ‘je best doen’, slagen en falen. Wanneer is iets eigenlijk goed genoeg? Wat betekent het om een fout te maken? Deel ook je eigen ervaringen—reflecteren mag best samen! 😉
2. De gedachtencheck
Perfectionistische kinderen hebben vaak strenge gedachten over zichzelf. Help je kind om deze te onderzoeken: Is dit écht waar? Wat zijn bewijzen voor deze gedachte, en wat zijn tegenbewijzen? Voorbeeld: Je kind geeft aan: “Als ik een fout maak, vinden mijn vrienden me stom.” Klopt dat wel? Of is het een stemmetje in je hoofd dat je onzeker maakt? Denk maar eens 10x achter elkaar heel hard dat je haar groen is. En kijk eens in de spiegel? Is dat haar groen geworden? Dikke kans van niet, dus die gedachten bleken helemaal niet waar!
3. Spanning herkennen
Soms is het lastig om onder woorden te brengen wat er in je hoofd omgaat. Begin daarom bij het lijf: waar voelt jouw kind spanning als hij/zij iets spannend vindt? Gebruik een concrete situatie, zoals een toets of een knutselopdracht, om samen te ontdekken hoe angst voelt.
4. Ontspanningsoefeningen
Voel je die angst of lichamelijke spanning? Adem in… en adem uit! Laat je kind een hand op de buik leggen en vervolgens diep inademen, de adem even vasthouden en langzaam uitblazen (alsof door een rietje). Ook een spierontspanningsoefening werkt goed: alle spieren even aanspannen, vijf tellen vasthouden en dan loslaten—van hoofd tot tenen.
Er zijn ook allerlei body scan YouTube video’ s van ontspanningsoefeningen te vinden zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=H5P2zxzd0Bw, zoek er vooral eentje die jullie aanspreekt!
5. Maak kennis met het Perfectiemonster
Laat je kind een tekening maken van hun Perfectiemonster: dat kritische stemmetje in hun hoofd. Hoe ziet deze eruit? Hoe heet het beestje? En wat zegt deze allemaal? Wat zegt het allemaal? Ze kunnen in denkwolkjes om het beestje heen allerlei gedachten opschrijven die bij hen naar boven komen. Door het beestje een naam te geven (“Hey, daar issie weer!”), wordt het makkelijker om afstand te nemen van die strenge gedachten.
6. Geef zelf het goede voorbeeld
Hoe reageer jij op je eigen fouten? Wat zeg je als je kind een goed of minder goed cijfer haalt? Laat zien dat fouten maken oké is! Een leuke oefening die we op kamp doen, is de foutenbingo!
Wil jij deze bingo thuis ook eens uitproberen? Laat dan jouw email achter en je ontvangt hem direct in je inbox!
Ontvang de fouten-bingo!
Aan de slag met angst verminderen?
Perfectionisme loslaten is niet altijd makkelijk—zeker niet als je zelf ook de lat hoog legt. Maar door bewustwording, het aanleren van helpende gedachten en open communicatie, kan je een positieve omgeving creëren waarin ‘goed genoeg’ écht goed genoeg is.
Op onze kampen helpen we kinderen en jongeren om perfectionisme stap voor stap los te laten. In een veilige en speelse omgeving leren ze omgaan met fouten, ontdekken ze dat falen niet gelijkstaat aan mislukken en bouwen ze aan meer zelfvertrouwen. Zo krijgen ze vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven iets aan hebben!
Kampen De Ster
De Ster heeft kampen voor kinderen tussen de 7-17 jaar. We werken op een speelse en positieve manier aan zelfvertrouwen vergroten, weerbaarheid en sociale vaardigheden. Nieuwsgierig geworden?
Nog meer tips en tricks?
Lees onze andere blogs of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Angst bij kinderen – hoe voorkom je dit?
BLOG Angst bij kinderen - hoe voorkom je dit?Als ouder wil je niets liever dan je kind beschermen. Om angst bij kinderen te voorkomen is het een natuurlijke reactie om je kind uit angstige situaties te houden. Toch kan dit ervoor zorgen dat je kind leert om alles wat...
Vrienden maken – hoe ontwikkelt zich dit door de jaren heen?
BLOG Vrienden maken - hoe ontwikkelt zich dit door de jaren heen?Nieuwe vrienden maken is voor het ene kind gemakkelijker dan voor de ander. Dit heeft vaak te maken met de ontwikkeling van het kind die ze al vanaf jonge leeftijd doormaken. Natuurlijk speelt karakter...
Bang dat je kind gepest wordt? Hier zijn tips!
BLOG Bang dat je kind gepest wordt? Hier zijn tips! De middelbare school is voor veel kinderen een spannend avontuur, maar voor sommige kinderen is deze stap extra spannend. Zeker kinderen die op de basisschool gepest zijn, kunnen opzien tegen de uitdagingen van in...
Als eerste op de hoogte zijn?
Al meer dan 2.000 mensen gingen je voor! We spammen niet, beloofd 😉