Sinterklaas tips voor perfectionistische kinderen

De feestdagen staan voor de deur, en dat brengt vaak een mix van gezelligheid én spanning met zich mee. Vooral pakjesavond kan behoorlijk stressvol zijn voor kinderen. Een perfect gedicht voordragen, een originele surprise maken – het zijn momenten waarop kinderen zich willen bewijzen, maar wat als die drang naar perfectie te veel wordt?

Voor ouders van perfectionistische kinderen of kinderen met faalangst is dit een herkenbaar probleem. Misschien merk je dat je kind zich zorgen maakt over wat anderen van hen zullen denken. “Wat als ik mijn gedicht verkeerd lees?” of “Wat als mijn surprise niet mooi genoeg is?” zijn gedachten die je kind kunnen tegenhouden om te genieten van het feest. Maar wat kun je als ouder doen om hen te helpen? Het antwoord is simpel: fouten vieren!

Waarom fouten maken belangrijk is

Bij De Ster weten we dat fouten maken een essentieel onderdeel is van leren en groeien. Tijdens onze kampen werken we spelenderwijs aan het zelfvertrouwen van kinderen. De bonte avond is bijvoorbeeld hét moment waarop spanning en perfectionisme vaak toenemen. Hoe we daarmee omgaan? We maken er een feestje van! Door kinderen te laten zien dat fouten maken oké is en zelfs leuk kan zijn, helpen we hen stapje voor stapje om hun faalangst te overwinnen.

Dat bracht ons op een idee: waarom niet ook thuis oefenen met fouten maken? Speciaal voor pakjesavond hebben we een Sinterklaas-Bingokaart gemaakt waarmee je samen met je kind bewust fouten kunt maken. Dit helpt niet alleen om de spanning te verminderen, maar geeft je kind ook een flinke dosis zelfvertrouwen. 🎉

zelfvertrouwen vergroten door vladouches

Waarom werkt dit?

Voor kinderen met faalangst of perfectionistische trekjes is oefenen met fouten maken essentieel. Het helpt hen om te ervaren dat er niks ergs gebeurt als ze een fout maken. Sterker nog: het kan zelfs grappig zijn en de sfeer luchtiger maken. Het werkt net als het overwinnen van een angst: door het stapje voor stapje te doen, neemt de spanning geleidelijk af.

Hoe werkt de Sinterklaas-Bingo?

Het concept is eenvoudig en speels. Gebruik onze Bingokaart om tijdens pakjesavond bewust fouten te maken. Denk aan:

  • Een woord expres verkeerd voorlezen in het gedicht.
  • Een grapje verwerken in de surprise dat “per ongeluk” verkeerd gaat.
  • Een kleine mismatch in het cadeaupapier laten zitten.

Elke fout die je maakt, geeft je kind de kans om een vakje af te kruisen. Zodra de kaart vol is: bingo! En dat betekent feest, want fouten maken wordt beloond. 🎁 Wil je aan de slag met onze Sinterklaas-Bingo? Klik hier om de kaarten te downloaden en samen met je kind een stressvrije, vrolijke pakjesavond te vieren.

Faalangst Bingo kaart Sinterklaas

Tips voor een succesvolle Bingo

    • Bespreek fouten maken vooraf: Leg uit waarom het goed is om fouten te maken en hoe ze daarmee kunnen leren om meer ontspannen te zijn.
    • Maak het leuk: Zet fouten in het zonnetje en moedig elkaar aan met complimenten.
    • Spreek een beloning af: Dit hoeft geen groot cadeau te zijn. Samen een favoriet spelletje spelen of iets lekkers koken werkt ook prima.
    • Blijf positief: Geef zelf het goede voorbeeld door ook mee te doen en plezier te hebben. 

    Een extra tip: Leren door plezier

    Bij De Ster draait alles om leren door plezier. Onze Sinterklaas-Bingo sluit hier naadloos op aan. Net zoals op kamp ontdekken kinderen dat ze het niet perfect hoeven te doen en dat fouten maken de leukste manier van leren kan zijn. 💪

    Kampen De Ster

    De Ster heeft kampen voor kinderen tussen de 7-17 jaar. We werken op een speelse en positieve manier aan hun zelfvertrouwen vergroten, weerbaarheid en sociale vaardigheden. Nieuwsgierig geworden?

    Bron:

    Clark, S.J., Gebremariam, A., Schultz, S.L., Woolford, S.J. (2024). Facilitating friendships: Parents' role. C.S. Mott Children's Hospital National Poll on Children's Health, University of Michigan. Vol 46, Issue 1, September 2024. Available at: https://mottpoll.org/reports/facilitating-friendships-parents-role.

    Nog meer tips en tricks? 

    Lees onze andere blogs of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

    Vrienden maken in de brugklas? Dit zijn onze tips!

    Vrienden maken in de brugklas? Dit zijn onze tips!

    De overstap naar de brugklas betekent voor veel kinderen een nieuwe start: nieuwe klasgenoten, onbekende gezichten, en zonder de vertrouwde vriendengroep van de basisschool. Voor kinderen die van nature wat terughoudender zijn in sociale situaties, kan het maken van...

    Hoe je kinderen zelfvertrouwen geeft: De kracht van ‘zelf doen’

    Hoe je kinderen zelfvertrouwen geeft: De kracht van ‘zelf doen’

    BLOG  Hoe je kinderen zelfvertrouwen geeft: De kracht van ‘zelf doen’Elke ouder wil een kind dat zelfverzekerd is, weet wat het wil en zich goed voelt. Je bent je vast al heel erg bewust dat het geven van complimenten helpt om het zelfvertrouwen van je kind te laten...

    Hoe ontwikkel je de weerbaarheid van jouw kind?

    Hoe ontwikkel je de weerbaarheid van jouw kind?

    BLOG  Hoe ontwikkel je de weerbaarheid van jouw kind?Wat is weerbaarheid?Weerbaar zijn betekent dat jouw kind goed voor zichzelf kan opkomen, grenzen kan aangeven, maar ook duidelijk hun eigen wensen en behoeften kan benoemen. We denken vaak bij weerbaarheid dat het...

    Als eerste op de hoogte zijn?

    Al meer dan 2.000 mensen gingen je voor! We spammen niet, beloofd 😉