Weerbaarheidstraining op kamp
Weerbaarheidstraining die werkt
Is een weerbaarheidstraining op kamp iets voor jouw kind? 🤔 Overweeg je om je kind aan te melden voor een weerbaarheidstraining? Dit kan verschillende redenen hebben, zoals dat het zich terugtrekt op school, met vriendjes, of thuis wat teruggetrokken is, te meegaand is of moeite heeft met het uiten van wat het wil. Bij De Ster zijn we er om kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van weerbaarheid, zodat ze zich zelfverzekerder voelen en beter voor zichzelf kunnen opkomen.
Weerbaarheid en steviger in je schoenen staan
Je eigen mening weten en uitten
Vanaf 7 jaar
Voor kinderen en jongeren
Weerbaarheidstraining is voor…
Misschien is je eerste idee dat een weerbaarheidstraining vooral is voor kinderen die gepest worden. Die fysiek weerbaar moeten worden als ze geslagen worden of geduwd op het schoolplein. Helemaal waar, dan werkt een weerbaarheidstraining zeker om te leren van je af te bijten en jezelf te ‘verdedigen’. Maar ook voor kinderen die moeite hebben met grenzen aangeven wanneer subtieler over grenzen heen gegaan wordt kan het heel handig zijn.
Zo noemde een van de ouders van onze deelnemers dat ze bij een slaapfeestje zag dat een vriendinnetje het bed innam die haar dochter net had uitgekozen. Haar dochter zei niets en koos dan maar een ander bed uit terwijl ze zag dat ze het jammer vond. Of in de rij bij de kassa zou jouw kind nooit iets zeggen als een ander express of onbedoeld voordringt.
Jong geleerd is oud gedaan
Een weerbaarheidstraining is voor iedereen nuttig. Het is cruciaal omdat het je kind helpt om zelfvertrouwen te ontwikkelen en beter om te gaan met onzekerheden en uitdagingen in het leven. De voordelen zijn ook nog zichtbaar in de volwassenheid. Kinderen die op jonge leeftijd weerbaarheidstraining krijgen bouwen essentiële vaardigheden op die hen als volwassenen helpen. Ze hebben meer zelfvertrouwen, zijn beter in staat om met stress om te gaan en kunnen effectiever communiceren. Dit alles draagt bij aan een gezonde en gelukkigere en succesvollere volwassenheid.
Wat leer je tijdens een weerbaarheidstraining
Een weerbaarheidstraining leert je kind verschillende waardevolle vaardigheden, zoals:
- Zelfverzekerd staan en zelfvertrouwen uitstralen.
- Duidelijk aangeven wat het wil of durven vragen om iets.
- Het vermogen om ‘nee’ te zeggen als het iets niet wil en ‘nee’ accepteren van anderen.
- Het leren omgaan met onaardig gedrag, pesten en kritiek.
- Het ontwikkelen van inzicht in zowel de eigen emoties als die van anderen.
- Het bevorderen van positief denken en het vermogen om te relativeren.
- Het leren ontspannen en rustig worden in situaties van angst, boosheid of verdriet.
- Het effectief uiten van boosheid en het omgaan met teleurstelling en frustratie.
Weerbaarheidstraining tijdens een leuke kampweek
Een kampweek vol gezelligheid, vrienden maken, vossenjacht en andere toffe activiteiten en ook nog werken aan je weerbaarheid. Dat kan! Tijdens een superleuke kampweek krijgen de kinderen/jongeren een weerbaarheidstraining. Ze leren theorieën en krijgen praktische bewegings- en theateroefeningen om het direct te kunnen toepassen. Maar het mooiste is dat tijdens de kampweek zelf er situaties zullen voorkomen dat je kind een grens voelt of dat iemand over zijn/haar grens heen gaat. Dit zijn direct momenten om te oefenen wat ze net geleerd hebben over weerbaarheid.
Omdat we met genoeg kampleiding zijn (16 vrijwillige begeleiders op 32 kinderen) is er genoeg hulp om je hier direct bij te helpen. Dit maakt dat kinderen naast alle theorie en leuke oefeningen ook direct in de praktijk de succeservaring op kunnen doen!
Tijdens een 6-dagen durende kampweek gaan kinderen aan de slag met de theorie, krijgen ze echte oefeningen, maar gaan we ook een vossenjacht spelen en is er een bonte avond. Echt zoals je kamp kent, maar dan leer je stiekem ook nog van alles.
Is het heel serieus of vooral leuk? Nou, beide! Kinderen gaan na het kamp naar huis met uitspraken als: ik heb de mooiste tijd van mijn leven gehad en ik wil helemaal niet meer naar huis. Maar ze hebben ook echt wat geleerd en stappen gezet, wij geloven dat dat juist maakt dat het een leuke week is. Doordat je van alles leert wordt het leuk. De kinderen die meegaan op kamp kennen elkaar allemaal nog niet. Dat is spannend, maar maakt ook dat iedereen staat te trappelen om nieuwe contacten aan te gaan en vrienden te maken. Daardoor lukt het alle kinderen/jongeren om vrienden te maken.