Een week extra kerstvakantie vindt De Ster een slecht idee
Een week extra kerstvakantie vindt De Ster een slecht idee
Dinsdag 14 december is bekend gemaakt dat er een week extra kerstvakantie zal komen voor de kinderen op de basisschool. De Ster hoopte voor de kinderen en jongeren dat er gekozen ging worden voor de ‘gewone’ kerstvakantie. Want een week extra kerstvakantie vindt De Ster een slecht idee. Op sociaal en emotioneel gebied heeft het uitvallen van school namelijk een groot effect. Hiervoor zou wat ons betreft meer aandacht mogen komen.
Leeftijdsgenoten en sociale vaardigheden
Los van of het voor de verlaging van de besmettingsgraad een goede keuze is, maken wij ons zorgen dat de oplossing nu opnieuw ten nadele uitvalt voor de ontwikkeling van kinderen. Voor kinderen is het naar school gaan namelijk heel belangrijk. Naast dat ze op school hun lesstof leren, is school de plek om vrienden te zien en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Hoe ouder kinderen worden hoe meer ze zich gaan richten op hun leeftijdsgenoten. Door de maatregelen waarbij jongeren steeds het contact met hun leeftijdsgenoten verliezen, zoals het niet mogen sporten na 17.00 uur en nu opnieuw het uitvallen van lesdagen, maakt 43,1% van de ouders zich zorgen dat de sociale vaardigheden afnemen nu er steeds minder sociale contacten zijn (bron). Ook de eenzaamheid onder jongeren wordt steeds groter. In het najaar van 2020 had 38% van de jongeren last van eenzaamheid, tegenover 26% in april 2020 (bron). Onderzoeken bevestigen dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, door de corona-maatregelen mentale gezondheidsproblemen ervaren, zoals eenzaamheid, somberheid en angst (bron).
Een week maakt hierin niet het verschil. Dat klopt! Maar het totaal aantal weken die kinderen en jongeren de afgelopen 1,5 jaar inmiddels thuis hebben gezeten maakt wel het verschil en dat is waar we ons zorgen over maken. Het is ons inziens belangrijk dat in het zoeken naar oplossingen het welzijn van de kinderen een hogere prioriteit gaat krijgen.
Corona, kerstvakantie en jonge kinderen
Voor de jonge kinderen is het vooral heel fijn dat de knoop is doorgehakt. Voor deze groep kinderen is duidelijkheid namelijk het belangrijkste. Weten waar je aan toe bent. Gaat de kerstlunch op school wel of niet door? Ga ik nu een week bij opa en oma zijn of ben ik gewoon op school? Het niet weten hoe het gaat lopen, maakt dat kinderen onrustig worden. Waar structuur wegvalt kan je twee type kinderen onderscheiden, de groep kinderen die stil wordt, niet meer durft, of de groep kinderen die onrustig wordt, veel vragen gaat stellen en grenzen opzoekt. En een hele groep kinderen die hier ergens tussenin valt. Maar in alle opzichten is onduidelijkheid niet wenselijk.
Ons advies: houd voor kinderen alles zoveel mogelijk zoals ze gewend zijn en zorg ervoor dat de oudere kinderen en jongeren uit het isolement worden gehouden en in contact blijven met hun leeftijdsgenoten.
Groetjes,
Hoi, ik ben Merel Nederend. Mijn rol bij De Ster is Psycholoog Kind en Jeugd, waar ik het allerliefste kinderen en jongeren help die het gevoel hebben er niet bij te horen. Mijn moeder vertelde mij dat ik vroeger als kleine Merel op de basisschool al kinderen die gepest worden hielp en erbij betrok. Nu mag ik bij De Ster kinderen die aansluiting bij leeftijdsgenoten missen helpen. Dit doe ik doormiddel van de kampen, cursussen of hier in een blog! Ik geef jou als ouder tips hoe jij jouw zoon of dochter kan helpen.