leonard-interview-middelbare-school-keuze

Middelbare schoolkeuze: ga in gesprek met je kind!

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een enorm grote stap voor kinderen. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken op welke middelbare school je kind zich prettig zal voelen. Een van de voorbereidingen hiervoor is het bezoeken van open dagen. De open dagen zijn op dit moment weer in volle gang. Wij hebben Leonard (groep 8, oud deelnemer van Sterkamp en Maankamp) daarom geïnterviewd over zijn aanpak bij de middelbare schoolkeuze.

 

Interview Leonard 
Ben je al naar open dagen van middelbare scholen geweest?
“Ja, ik ben naar vier open dagen geweest met school en naar een open dag met mijn ouders. Dat was heel leuk. Ik heb een heleboel gezien van de scholen. Ik ben nog van plan naar drie andere open dagen te gaan. Op dit moment heb ik een top drie gemaakt van middelbare scholen die mij leuk lijken. Ik vind het toch wel super moeilijk om een keuze te maken.”

Waar let jij op tijdens een open dag? 
“Ik let erop of de scholen aanbieden waar ik behoefte aan heb. Ik vind het belangrijk dat een school naar de leerling zelf kijkt. En ik vind het fijn als scholen dichtbij zijn want ik hou niet zo van fietsen. Helaas is de dichtstbijzijnde school al 8 kilometer van mijn huis. Ik heb tijdens de open dagen ook gekeken naar hoe de school eruitziet. Als het een saaie school is op een afgelegen gebied zou ik er liever niet heen gaan. Ik zou het leuk vinden als het een opvallende school is die er leuk uitziet. Veel middelbare scholen hebben bijvoorbeeld een grijze kleur en veel ramen. Ik vind het wel leuk als er wat meer kleur in het gebouw is en als de muren zijn geverfd. Ik heb ook gekeken naar de aula en de kantine. Ik vind wel dat er een aula in de school moet zijn omdat er altijd wel veel leerlingen op de middelbare school zitten. En als er aardige kantinejuffrouwen zijn en er lekker eten geserveerd wordt zie ik het wel zitten!”

Wat vraag jij tijdens de open dagen?
“Tijdens een open dag vraag ik vaak hoe lang de lessen zijn en hoeveel lessen ze hebben. Ook wil ik het liefst naar een christelijke school, dus dat vraag ik ook.”

Hoe ben je van plan naar je toekomstige middelbare school te gaan?
“Ik ben wel van plan om te fietsen naar school, en soms zal ik misschien de bus nemen.”

Wat vind je belangrijk dat een middelbare school biedt? 
Ik vind het erg belangrijk dat het ook een leuke school is en dat je echt les krijgt op jouw niveau. En dat ze ook contact hebben met mijn oude basisschool, over wat ik heb meegemaakt en heb geleerd, zodat ze daar ook rekening mee kunnen houden.”

Weet je al wat je later zou willen worden en houd je daar rekening mee bij je keuze? 
“Ja ik weet al wat ik zou willen worden later. Ik wil graag management studeren en zou graag manager of politicus willen worden. Het liefst politicus eigenlijk, maar ik weet niet of dit gaat lukken. Dat beïnvloedt inderdaad mijn keuze, want op twee scholen kan je extra vakken kiezen en daar hebben ze ook debatteerlessen.”

Zijn er andere vakken die je leuk lijken op de middelbare school? 
“Ja twee vakken lijken mij het leukst. Wiskunde en maatschappijleer, maar maatschappijleer krijg je volgens mij pas later op de middelbare school.”

Ken je al andere kinderen op de middelbare school in jouw top 3? 
Ja, mijn broer zit op een van die scholen. Verder ken ik nog een paar andere kinderen. Ik vind het wel belangrijk dat ik al andere kinderen ken op de middelbare school waar ik heen ga, zodat zij mij ook een beetje informatie kunnen geven en mij kunnen helpen.”

Wil je verder nog iets kwijt?
“Ja ik vind het super leuk dat ik weer op kamp ga in de zomer, op Sterk ID!”

Aan de hand van het gesprek met Leonard en verdieping in de literatuur over de middelbare schoolkeuze hebben wij een aantal tips opgesteld voor ouders van toekomstige brugklassers.

Tips aan ouders
Tip 1: houd rekening met de talenten en interesses van je kind.
Kijk goed naar waar je kind met zijn of haar talenten zich het beste thuis zal voelen. Het ene kind is het andere kind niet, dus kijk goed naar waar jouw kind zich prettig zal voelen en baat bij zal hebben. Het ene kind heeft veel baat bij een kleinere school, terwijl het andere kind weer meer baat zal hebben bij een grotere school. Let bijvoorbeeld op het niveau van de school, de grootte van de school, het type onderwijs, de extra ondersteuning die de school kan bieden (voor bijvoorbeeld kinderen met dyslexie of hoogbegaafdheid) en de extra vakken die gekozen kunnen worden. Is je kind bijvoorbeeld creatief of houdt je kind van sport? Kijk dan naar scholen die extra vakken aanbieden voor kinderen met bepaalde interesses.

Tip 2: bezoek open dagen. 
De open dagen van middelbare scholen zijn al in volle gang. Houd de websites goed in de gaten en ga samen met je kind langs bij verschillende scholen. Een aantal punten waar op gelet kan worden tijdens het bezoek aan een middelbare school zijn: de identiteit van de school (christelijk, openbaar, katholiek), bereikbaarheid en afstand van de school, sfeer van de school, grootte van de school, extra vakken die gegeven worden, organisatie van de school en kwaliteit van de school. Belangrijk tijdens de open dagen met je kind: observeer hem of haar! Kijk hoe hij of zij zich voelt op de school.
Een andere tip is om al in groep 7 een paar open dagen te bezoeken. Zo geef je je kind de kans om - zonder tijdsdruk - al een gevoel en beeld te krijgen bij verschillende scholen!

Tip 3: ga in gesprek met je kind en luister naar je kind!
Ga in gesprek met je kind over zijn of haar voorkeur en geef je kind de ruimte om te kiezen. Kinderen zullen vooral letten op de schoolkeuze van vriendjes en vriendinnetjes en de sfeer van de school. Jij zal misschien eerder letten op de kwaliteit van de school. Toch zal je erachter komen dat je makkelijk samen tot een besluit kunt komen. Het belangrijkste is dat de school jouw kind het onderwijs kan bieden dat bij hem of haar past en waar hij of zij zich het beste thuis zal voelen. Hij of zij zal tenslotte de komende jaren vijf dagen per week op deze school moeten doorbrengen!

En kinderen vinden de stap naar de middelbare school vaak erg spannend...
Voor toekomstige brugklassers organiseren wij iedere zomer de Sterk ID kampen om de 8ste groepers zelfverzekerder te maken voor de stap naar de middelbare school. De overgang van de basisschool naar de middelbare school is namelijk een enorm spannende stap voor kinderen, maar dit kan een stuk minder worden door mee te gaan op een kamp van Stichting De Ster. Kijk hier voor meer informatie.