StarTrek

Een 'life changing' trektocht

Voor jongeren tussen de 16 en 23 bieden we StarTrek aan, een vijfdaagse trektocht door Nederland waarbij jongeren samen verschillende uitdagingen aangaan. Ze maken zo korte metten met hun twijfels en krijgen inzicht in wat ze echt belangrijk vinden. We werken hierin samen met MyQuest, een organisatie in Utrecht die zich richt op het organiseren van trekkings om jezelf te ontplooien.  In een groep van maximaal 12, trekken jongeren samen op. Ze wandelen, slapen in hooibergen, boerderijen en doorlopen het StarTrek coaching programma vol opdrachten en en inspirerende sessies. Zo werken jongeren samen aan een eigen toekomstplan dat 100% is afgestemd op hun eigen passie en talenten. 

'Door deze trektocht, durf ik te kiezen voor mijn passie en volg ik mijn dromen in mijn studie Muziek Management.' Jochem (18)

Hier gaan jongeren tijdens StarTrek mee aan de slag

De jongeren die meegaan op StarTrek maken onder leiding van enthousiaste professionals korte metten met hun twijfels. Tijdens de trektocht willen zij: 

  • In contact komen met hun passie en dromen
  • Leren wat echt bij ze past
  • Nieuwe vrienden maken die net als zij echt voor hun dromen durven te gaan
  • Een avontuur aangaan 
  • Nieuwe inzichten verkrijgen
  • Struinen door de mooiste natuur van nederland
  • Samen met coaches diep naar zichzelf kijken
  • Werken met bewezen technieken
  • Resultaat: weten wat je wilt. 
Zo ziet een StarTrek eruit

Tijdens StarTrek ontdekken jongeren hun eigen talenten verder en doen ze veel waardevolle ervaring op.

Onder leiding van ervaren begeleiders trekken jongeren in een groep van max. 12 deelnemers van 5 1⁄2 dag van plek naar plek. Door de fysieke inspanning, intensieve begeleiding, oefeningen en de afwezigheid van afleiding, gebeurt er deze week iets bijzonders. Stap voor stap komen jongeren in contact met hun passie en dromen. Ze vinden een motivatie die dieper gaat dan bijvoorbeeld voldoendes moeten halen op school. Ze beseffen dat het leven is wat je er zelf van maakt. Dan gaan de jongeren pas echt aan de slag. Samen de andere jongeren komen zij tot een concrete uitwerking van hun dromen. Een toekomstplan dat 100% op de eigen specifieke talenten is afgestemd.

Zo werkt het

Echte verandering komt van binnenuit. Tijdens de StarTrek leren jongeren zichzelf beter kennen. Even geen Facebook, even geen school of studie, even geen vrienden of familie, maar aangenaam kennismaken met jezelf. Het gebruik van natuur, ervaringsleren, stilte en innovatieve technieken als Theory U, Motiverende Gespreksvoering, Rots en Water en Co-Active® coaching helpen daarbij. De bewezen werkwijze van Startrek zorgt ervoor dat jongeren niet alleen weten wat zij willen, maar dit ook gaan waarmaken. Daarom werd dit programma in 2014 verkozen tot best practise op het gebied van onderwijsvernieuwing. 

De kracht van lopen

Lopen werkt stimulerend. De beweging activeert het oplossende deel van de hersenen. Door een ruimere blik ontdek je nieuwe mogelijkheden, kijk je frisser en creatiever. Lopen zorgt ook voor natuurlijke momenten van stilte, waarop je dieper inzicht in jezelf krijgt. Het versterkt je vertrouwen, daadkracht, samenwerking en vermogen tot inspireren. Je ontdekt nieuwe motivatie en drijfveren in jezelf, die je stevigheid geven voor je plannen. Je grenzen worden helderder, je hebt meer zin, meer kracht.

Ervaringen van jongeren en ouders

Rowena (17)
'Ik vond de StarTrek een hele bijzondere ervaring. Ik heb mijn kwaliteiten en sterke punten leren kennen en heb geleerd hoe ik die kan toepassen in de toekomst om mijn doelen te kunnen bereiken. Ook heb ik in deze week echt mijn rust gevonden en voelde ik dat ik veel meer ontspannen aan school begon. En dit heb ik kunnen delen met superleuke mede questers en toffe begeleiding.'

Sander (19)
'Door de StarTrek ben ik me meer bewust van mijn capaciteiten en ben ik in staat me te focussen op de dingen die ik écht goed kan. Ik ben besluitvaardiger geworden en kan veel beter omgaan met mijn negatieve gedachten. Ik ben in staat deze beter in balans te brengen, wat mij in mijn dagelijkse leven heel veel goeds heeft gebracht.'

Wendy (16)
'Ik vond het een erg leuke week. Ik heb veel over mijzelf geleerd en weet nu ook beter hoe anderen mij zien, wat erg fijn is om te weten. Ik dacht voordat we begonnen dat het wandelen wel een hele uitdaging zou zijn, maar het was eigenlijk wel goed te doen.'

Peter (19)
'Ik heb de StarTrek als erg leuk en leerzaam ervaren. De begeleiding deed er goed zijn best om ons met alles te helpen. Ik vond de primitieve accommodaties en leefstijl op dat moment erg fijn en vooral heel erg goed. Zo kom je dichter bij jezelf en anderen dat weet ik zeker.'

Moeder Wendy (16) 
'Ik heb een andere dochter terug'.

Vader Bas (18 jaar) en Louise (21):
'Ik voel me vereerd, omdat jullie twee van mijn kinderen ‘getransformeerd’ hebben opgeleverd na StarTrek. Met behulp van Voice Dialogue, Trust Fall en de Talking Stick is het gesprek binnen ons gezin aanzienlijk verrijkt. Dank voor jullie passie en voortdurende inzet om jullie droom waar te maken.'

De kosten voor deelname aan StarTrek

De kosten voor StarTrek bedragen 895,- Euro. Dit is inclusief de telefonische intake, een talententest en de trektocht.

Talententest
Voorafgaand aan de StarTrek maken jongeren een online een wetenschappelijk onderbouwde talententest. Ook zijn er voorbereidende vragen en oefeningen.

Trektocht
Onder leiding van 4 ervaren StarTrek coaches gaan jongeren in groepen van 12 aan de slag met verschillende uitdagingen, de natuur, ervaringsleren en verschillende innovatieve technieken als Theory U, Motiverende Gespreksvoering, Rots en Water en Co-Active® Coaching.

Na de StarTrek weet een jongere  waar hij voor staat, wat hij wil en wat hij kan. Hij vindt makkelijker de balans tussen wie hij is en wat hij doet. Hij haalt meer energie uit school, studie en werk. Hij heeft meer richting en kan beter omgaan met tegenslag. Hij heeft een plan voor de komende vijf jaar.

De Dalai Lama als inspiratiebron

De StarTrek is geïnspireerd door wat de Dalai Lama 'Education of the Heart' noemt. 

Education of the heart

De Dalai Lama pleit voor het integreren van innerlijke waarden in ons onderwijs om te komen tot de ontwikkeling van een duurzame economie en een florerende maatschappij. In zijn boek ‘Beyond Religion’ (2013) laat hij zich duidelijk uit over Education of the heart: 'My hope and wish is that one day, formal education will pay attention to what I call "education of the heart"; Just as we take for granted the need to acquire proficiency in the basic academic subjects, I am hopeful that a time will come when we can take it for granted that children will learn, as part of the curriculum, the indispensability of inner values: love, compassion, justice, and forgiveness. I look forward to a day when children and students will be more aware of their feeling and emotions and a greater sense of responsibility both towards themselves and towards the wider world. Wouldn’t that be wonderful?'

Een ontmoeting met Dalai Lama

Mark Simons, een van de oprichters van MyQuest, mocht op het symposium 'Education of the Heart' samen met de StarTrek deelnemers Jochem en Bas het idee achter de trektocht presenteren aan de Z.H. de Dalai Lama, Dr. Ruud Lubbers en het publiek. Mark Simons ging met de Dalai Lama in gesprek over de StarTrek. Hij vroeg hem welke onderdelen hij toe zou voegen aan de tocht. De Dalai Lama antwoordde onmiddelijk:  'Ah, wonderful, go on, just carry on!'. Hij vertelde dat intenties de basis zijn voor onze daden. Als die positief zijn, wordt de wereld daar automatisch beter van.

Data, meer weten en/of inschrijven

Data StarTrek's 2018

StarTrek 12: 14 juli t/m 19 juli 2019

StarTrek 13: 21 juli t/m 26 juli 2019

StarTrek 14: 20 oktober t/m 25 oktober 2019

Start: 16.00 uur, treinstation Groenlo/Lichtenvoorde
Einde: 16.00 uur treinstation Winterswijk

Meer zien, lezen en horen over de StarTrek