Wat je kan doen als je kind bijt

Peuters kunnen bijten, best hard ook. Meestal komt het voor uit frustratie. Gelukkig is er een anti-bijt stappenplan.

Kinderen kunnen tot ongeveer hun 3e vaak nog moeilijk woorden vinden voor de heftige gevoelens die ze ervaren. Bijten is daarom niet altijd een uiting van boosheid, maar kan ook een uiting zijn van angst en/of liefde.

Het Anti-bijt stappenplan

 1. Probeer te achterhalen waarom je kind heeft gebeten.
   
 2. Spreek je kind er altijd meteen op aan.
  Het beste is om hem/haar even weg te halen uit de situatie en apart te zetten. Leg op een rustige toon uit dat je het gevoel begrijpt, maar dat bijten niet mag. Vertel je kind dat hij/zij altijd even apart moet zitten als hij/zij bijt. Zorg dat jullie consequent blijven reageren en probeer je stem niet te verheffen.
   
 3. Leer je kind welk gedrag wel gewenst is en beloon hem/haar voor het gewenste gedrag.
  Alternatief gedrag dat je hem kan aanleren als hij gaat bijten uit boosheid, is bijvoorbeeld roepen: ik ben boos of even stampen op de vloer. Als een kind bijt uit liefde, zou een kusje geven een goed alternatief kunnen zijn. Bij angst is het belangrijk om te achterhalen in welke situaties hij zich onveilig voelt en te kijken hoe je hem deze veiligheid wel kan bieden.
   
 4. Blijf vooral de mooie dingen in je kind benadrukken, dus maak gedurende de dag zoveel mogelijk complimenten over alles wat hij/zij goed doet.

Zodra je inzicht hebt in de oorzaak, bedenk de aanpak voor thuis en eventueel op het kinderdagverblijf. Daarna is het een kwestie van geduld. Het zal soms absoluut lastig zijn, maar probeer je humeur er niet door te laten beïnvloeden, want ook aan zijn bijtfase komt een einde. Door consequent jullie aanpak door te voeren, zul je zien dat zijn bijtgedrag vanzelf afneemt, zodat jullie weer kunnen genieten van die heerlijke peuter die niet meer bijt. Heel veel succes!