Voorkeur

De Citotoets is dit jaar niet meer bepalend voor het schooladvies. Een enorme verbetering voor alle kinderen die heel zenuwachtig worden van toetsen. Geen klapperende kinderknieën meer in april. Nu zijn echter de toetsen in januari, die vorig jaar nog relatief onbelangrijk waren, ineens doorslaggevend voor het advies dat kinderen krijgen. Dit jaar hadden ouders dat nog niet echt in de gaten, maar ik voorspel dat de toetsen in januari volgend jaar voor veel stress gaan zorgen. Een verplaatst probleem en geen oplossing dus. 

Nu heb ik in een eerder stukje gezeurd over het advies dat Ravi van zijn juf kreeg, dus mij hoor je hier niet over. Daarbij heeft de juf het advies weer naar boven bijgesteld omdat Ravi deze ‘relatief onbelangrijke maar blijkbaar toch doorslaggevende toetsen’ goed gemaakt heeft. Dit advies is definitief dus kunnen we gaan zoeken naar een passende nieuwe school.

Vanwege een nieuw loting systeem in Amsterdam bezoeken wij 13 middelbare scholen die we moeten rangschikken op basis van voorkeur. En voorkeur bepaal je op basis van.. ja wat eigenlijk? Ik ging ooit naar de openbare school. Omdat ie openbaar was. Nu moeten we een mening vormen over tweetalig onderwijs, cultuurprofiel, muziekplus, universalis onderwijs en wereldburgerschap. Op elke school wordt weer een ander aspect belicht wat het allerbelangrijkst schijnt te zijn. En ik ben tot nu toe geen steek wijzer van de overeenkomsten en verschillen.

Ravi neemt het kiezen van een nieuwe school uiterst serieus en hanteert zijn eigen strategie. Met grote precisie bestudeert hij de pauzetijden, de gymzalen en de menukaart in de kantine. Heel even heb ik geprobeerd om hem in te laten zien dat kiezen voor tweetalig wereldburgerschapsonderwijs toch echt beter voor zijn toekomst is. Maar ik kwam tot inkeer. Van mijn middelbare schooltijd herinner ik mij namelijk vooral hoe belangrijk het was met wie je een tussenuur kon doorbrengen, waar je zat tijdens de pauze en hoeveel roze koeken je in die tijd naar binnen kon werken.

Belangrijke vaardigheden leer je tussen de lessen door en niet tijdens de lessen. Daar kan geen profielklas tegenop.