stichting de ster zomervakantie kamp

Verslag kampen zomer 2017

Hoewel de nazomerzon al aan de hemel schijnt, vroegen we de kampbegeleiding via een paar vragen om even terug te blikken naar de kampen afgelopen zomer. Het resultaat is een aantal superleuke en grappige reacties waaruit blijkt dat de kampen vooral gezellig zijn waar veel lol wordt gemaakt. En daarnaast lees je hieronder een paar prachtige verhalen die goed illustrereren wat sommige kinderen meemaken op kamp en hoe ze hun angsten durven overwinnen. 

HOE KIJK JE TERUG OP JOUW KAMP?

 

Het kamp was geweldig! We hebben met elkaar een super fijne week gehad waarin we vooral heel veel lol hebben gehad! Ook de SterkID-ers die de week mega spannend vonden hebben uiteindelijk een super toffe week beleefd en zich helemaal thuis gevoeld binnen het kamp! Een super speciaal hoogtepunt van de week was toch wel de aanwezigheid van Nielson, die naast gezellige deuntjes kwam spelen, ook heel open was over zijn eigen onzekerheden waar hij soms nog steeds mee worstelt en hij heeft ons verteld hoe hij omgaat met lastige situaties!

Ik voel mij wederom geprezen om mij een week lang te mogen omringen met pubers die zoveel kracht hebben om zichzelf te ontwikkelen. Na deze week kijk ik met heel veel trots terug, zowel het gemaakte plezier van de jongeren, en het onevenaarbare energie geven van alle begeleiders. Na zo'n week kan je de verhalen niet voor je houden, en is er inmiddels een vriend die volgend jaar ook mee wilt.

Het was een "ouderwets" gezellige, positieve kampweek. We hebben tot de volle 100% lol kunnen maken en met enthousiasme en positiviteit kunnen strooien.

Sterkamp was echt een enorm mooi en leuk kamp vol met coole momenten, gekke dingen en toffe gebeurtenissen.

vakantiekamp Stichting De Ster 
 

NOEM EEN BIJZONDER VOORVAL DAT TIJDENS KAMP GEBEURDE

Wow, mogen het ook meerdere momenten zijn? Ik noem: losgaan en billen schudden bij Corfeest, het bezoek van zanger Nielson, Sterk-ID'ers die mega heimwee overwinnen, bijzondere vriendschappen die ontstaan tijdens de week, het spelen met eten :-), mag ik nog eventjes doorgaan...?


Blijkbaar was een summier slootje veranderd in een heftig meer vol karpers. Dan ben je blij met
een jongere die het zelfvertrouwen toont om de sloot in te springen en te YOLO’en

Een van de kinderen speelde trompet een heeft op een ochtend het vlag hijsen begeleid op zijn trompet!

Tijdens het kamp hebben we gekeken hoe de Nederlandse Voetbalvrouwen het EK wonnen. Diezelfde avond hadden de acteurs een toneelstuk voorbereid over emoties dat draaide rondom hetzelfde EK. Ze hadden verzonnen dat Miedema haar schoen 'weg was' en de kinderen moesten erachter komen wie de schoen had. De hotdogverkoper, de mascotte, de fysiotherapeut, de fans... Erg bijzonder hoe er op de actualiteit werd ingespeeld.

Er is veel geschminkt door de kinderen op ons kamp, wat ervoor zorgde dat iedereen er elke keer weer origineel uit zag. Ook kwamen de mannen de Hakka doen op mannenavond waarop de meisjes uit zichzelf: 'kijk die mannen shinen' begonnen te zingen. Ik vond dit heel cool, omdat ze uitzichzelf zo positief waren. 
Op de bonte avond was er een hele gave discobooth boven de dansvloer gebouwd,waar leiding en kids echt hun momentje hebben kunnen pakken.

vakantiekamp Stichting De Ster zelfvertrouwen

IS ER TOEVALLIG IETS ‘LEUKS RAARS’ GEBEURD OP KAMP?

Het leukste-rare voorval dat mij bijstaat van de week is de jacht op de toeter van ons hoofd, PW! Vanaf het moment van aankomst tot het einde van de week was door een aantal sluwe Sterk-ID'ers de jacht geopend! Gedurende de week werden er steeds meer Sterk-ID'ers betrokken bij de plannen!!! Uiteindelijk hebben we met elkaar de toeter meer dan eens kunnen bemachtigen....!!!!

Wat ik altijd leuk en raar vind op Sterkamp is dat je als begeleider verschillende rollen kan spelen en de kinderen op dat moment vergeten dat je eigenlijk gewoon een begeleider bent. Zo was ik examinator voor het 'Ster-Stoplicht-Rijbewijs' en was ik Nicolet van het Toilet bij de schoonmaakinspectie. De kinderen gaan dan zo mee in het toneelstukje dat je opvoert, dat ze vergeten dat ik Dennis van de begeleiding ben.


KUN JE BESCHRIJVEN HOE KINDEREN ZICH ONTWIKKELD HEBBEN GEDURENDE HET KAMP? 

Er is een meisje dat mij direct te binnen schiet! Tijdens de bonte avond had dit meisje het een beetje lastig om verschillende redenen, eentje hier van was onder andere dat ze dacht dat haar act niet goed genoeg was en dat ze niet zo goed kon zingen als de andere Sterk-ID'ers met een zangact. Dit leverde een hoop tranen en onzekerheid op. Ze kon zichzelf hier overheen zetten en had uiteindelijk genoeg moed bij elkaar verzameld om het podium op te gaan! Toen ze eenmaal aan de beurt was en begon met zingen werd het muisstil...het was zó onwijs mooi!!!! Haar optreden leverde bij meerdere van ons kippenvel en tranen op. Na het optreden waren zowel dit meisje als wij zo trots dat ze dit heeft gedurfd. Dit is voor mij weer een bewijs dat onzekerheden je mega in de weg kunnen zitten bij de dingen die je graag doet en helemaal niet-helpend zijn!!!

Een jongen wilde graag meer zelfverzekerdheid tonen maar had moeite met op jongeren afstappen. Aan het eind van de het kamp was hij echt een sfeermaker op de Premiere en stond op de tafel te dansen. Dan mag je je wat ons betreft zelfverzekerd noemen.

Er was een groepje van 3 hele stille onzekere jongetjes die vrij weinig durfden en die aan het eind van de week voor de hele groep tijdens het eten de PKKP  [de pannen-koek-koeken-pan, red.] heeft laten zien (met begeleiders weliswaar) en als kers op de taart ook nog eens voor alle ouders vrijdagochtend!

Er was een jongen die in het begin best defensief was. Die had niet zoveel zin om mee te doen met onderdelen en trok zich wat terug. Op een gegeven moment spraken we in de groep over over vriendschap, wat betekent vriendschap voor jou. Toen ging het over je beter voelen dan een ander. Dat het niet leuk is als vrienden zich beter voelen dan jij. Hij zei: “Maar wat nou als jij je beter voelt dan je vriendjes?”. Toen werd het even stil in de groep. Opeens zei een meisje :’ja maar dat kan toch niet dat je je altijd alleen maar beter voelt? Jij bent misschien wel beter in dat je slim bent. Maar de ander is misschien wel in gesprekken voeren of voetballen. Daar kun je meer naar kijken.“. Dat raakte de jongen wel. En dat moest even op hem inwerken. Daarna heb ik hem even uit de groep gehaald, op een chill moment, en toen zei hij me: ‘ja, ik merk dat ik heel erg vooroordelen heb naar andere kinderen. Er is bijvoorbeeld een meisje op kamp die zei dat ze feminist was en ik vond haar direct stom. Echt zo’n feminist, dacht ik. Maar later moest ik daarop terugkomen omdat we een opdracht samen moesten doen en toen bleek dat ze heel vriendelijk was en ze was ook nog eens een boek aan het lezen dat ik heel interessant vind.’. Gedurende de rest van het kamp trok hij met dat meisje op en met nog andere kinderen. Hij kwam erachter dat hij andere mensen voorheen altijd wegduwde en zichzelf terugtrok zonder ze een kans te geven. Stay Strong deed hem echt heel goed; hij ontdooide helemaal. Ik heb echt genoten van deze ontwikkeling. 

Het mooiste voorbeeld dat ik hierbij kan geven komt van een aantal kampen terug. Ik had een mentorkindje die graag wilde leren om een spreekbeurt te houden. Hij was mee op SterkID en was hier op de basisschool altijd onderuit gekomen. Hij besefte zichzelf dat dit op de middelbare school niet meer ging gebeuren en dus gingen we oefenen. Eerst een tekstje maken. Toen het tekstje aan mij voorlezen. Toen samen met een ander kindje erbij. Toen een begeleider erbij. Steeds een stapje verder. Einddoel zou zijn: de spreekbeurt voor de hele groep houden. Dit wilde hij niet en hij gaf op de laatste dag heel duidelijk aan dat hij hier nog niet klaar voor was. Ik was tevreden wat hij al had bereikt was heel trots op hem. Op de Bonte Avond wilde deze jongen het nummer 'Father and Friend' van Alain Clark zingen, in zijn eentje. Hij zette het nummer in en tijdens het eerste couplet besefte hij zich dat een lied solo zingen voor een groep veel enger was dan een spreekbeurt houden. Precies op het moment dat hij bijna leek dicht te klappen, begon het refrein. De groep zong mee en hij voelde zich gesteund. Hij durfde het vervolgens om het hele nummer solo uit te zingen. Een ervaring die deze jongen de rest van zijn leven bij zich zal dragen.