Verantwoord buiten spelen

Met kinderen uit de buurt hutten bouwen, voetballen en avonturen beleven. Dat waren toch de mooiste momenten uit onze jeugd.

Hoe jammer is het dat de maatschappij zo veranderd is en dat het niet meer vanzelfsprekend is dat je je kind deze fantastische ervaringen mee kan geven. Gelukkig is er nog altijd de camping, waar kinderen ongeremd kunnen spelen en op avontuur kunnen gaan.

Veilig buiten spelen

Omdat er zulke grote verschillen zijn qua veiligheid tussen wijken, is het onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op hoe je kinderen veilig buiten kan laten spelen. Vanaf 11 jaar kunnen kinderen zelf gevaar inschatten (denk hierbij aan verkeer- en andere situaties). Tot deze leeftijd is het belangrijk dat je zelf voor duidelijkheid zorgt.

Afspraken maken

Als je kind iets ouder is en er regelmatig op uit trekt in de wijk, kan je veiligheid in bouwen door duidelijke afspraken te maken. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken met wie ze buiten gaan spelen, met wie ze naar huis komen, waar ze mogen spelen en of ze zich tussendoor komen melden etc.. Daarnaast kan je ze voorbereiden op eventuele lastige situaties die ze onderweg tegen kunnen komen. Dit kan je het beste doen aan de hand van ervaringen uit jouw jeugd. Denk hierbij aan verkeersituaties of situaties waarin groepsdruk of pesten/plagen een rol spelen etc.. Door deze situaties en verschillende oplossingen met je kind te bespreken geef je je kind handvatten mee, mocht hij/zij ooit in zo’n situatie terecht komen.

Het oogje in het zeil

Nadat je kind een fantastische middag heeft beleeft in de wijk en met zwarte voeten uitgeput aan tafel ploft, vergeet dan niet de avonturen van de middag te bespreken. Super gezellig en tegelijkertijd zeer informatief voor jou als ouder. Ook is het goed om zijn/haar vrienden uit de wijk eens bij jullie thuis uit te nodigen. Zo weet je precies met wie je kind omgaat en wat ‘de vriendenclub’ bezig houdt.

Blijf checken

Mijn laatste tip check regelmatig of je kind zich aan de afspraken houdt. Want voor ieder kind, dus helaas ook voor jouw kind is er niets zo spannend, als je juist NIET aan afspraken te houden. Heel veel succes met het vinden van de juiste balans tussen het bieden van bescherming en het loslaten van jouw kind. Misschien wel een van de lastigste vraagstukken binnen de opvoeding!