Vader versus zoon

Kinderen die jong zijn hebben hun vader vaak op een voetstuk staan. Ze luisteren naar je verhalen, ze vinden jouw mening belangrijk, want wat papa zegt is de waarheid. Heerlijk! Geniet daarvan, want voordat je het weet is deze adoratiefase voorbij.

Het kan even schrikken zijn als je kind een eigen mening krijgt en begint in te zien dat ook jij niet alles weet. Het meest lastige is dat ze ineens over alles in discussie gaan? Zo wordt je vergeleken met vaders van vrienden, waar het echt veel relaxter is! Daar mag je langer opblijven, krijg je meer zakgeld en mag je later thuis komen. Als jij dan aangeeft dat hier in huis simpelweg andere regels gelden, kan een grote mond het gevolg zijn. Wat nu?

Gezag is niet meer vanzelfsprekend

In de puberteit maakt je kind een snelle ontwikkeling door, hierdoor aanvaard het jouw gezag niet meer als vanzelfsprekend. Je kind krijgt een eigen mening en is het niet langer altijd eens met jouw zienswijze. Het lastige is dat je kind in deze leeftijdsfase nog niet over het vermogen beschikt om de langetermijn gevolgen van zijn of haar daden goed in te schatten. Deze discussies kunnen dan ook leiden tot onbegrip bij elkaar. Jij als vader hebt immers het beste met je kind voor, maar vindt ook dat hij of zij zich een beetje moeten aanpassen. Op moment dat een kind jouw regels niet accepteert, kan je gaan terugvechten. Je wordt steeds bozer en voordat je het weet is er geen discussie meer mogelijk en roep je: Hou je grote mond! Helaas werkt dit vaak averechts omdat je kind zich daardoor onbegrepen en niet serieus genomen voelt. Echter je kind snapt ook dat niet alles kan of mag. Dus zolang je vertrouwen hebt in je kind en aangeeft dat je zijn of haar mening heel belangrijk vindt, zal je waarschijnlijk tot een compromis komen.

Heel stiekem weet ook jouw kind dat hij/zij, in vergelijking met zijn of haar vrienden, het misschien wel erg getroffen heeft met een aantal zaken thuis. Maar dat zal je kind niet snel zeggen. ‘Je zou nog al gek zijn, straks bedenkt papa zich nog en dan mag het niet meer?’ Maar als je heel goed oplet krijg je die dingen misschien wel te horen: 'Gelukkig wordt jij niet zo snel boos als de vader van mijn vriendin’ of  ‘Zij mogen niet eens iemand uitnodigen om te komen eten'... En dat zijn de mooiste complimenten die je kan krijgen!