Tips voor als je dochter in de puberteit zit

Meisjes komen in de puberteit. Ze vertellen minder, gaan constant de discussie aan en maken minder 'echt' contact. Ze puberen en dat is voor jou als moeder zowel goed als slecht nieuws.

Als eerste het slechte nieuws: Het hoort erbij en het zal voorlopig nog even duren! De puberteit is een fase waarin je als kind je identiteit ontwikkeld en zelfstandiger wordt. Ze gaat uitzoeken wie ze is en waar ze bij hoort. Het afzetten tegen je ouders hoort daar, helaas helaas, helemaal bij. En dan het goede nieuws: Het afzetten is een teken dat ze zich veilig voelt bij jullie om dit te kunnen doen. Hoe moeilijk het ook voor je is dat ze overal een stralend zonnetje is, behalve bij jullie thuis, het betekent dat ze zich veilig voelt om zichzelf volledig te kunnen uiten. Ze mag er zijn, met al haar chagrijnige buien en oeverloze onderhandelingen.

Een paar tips voor jou als moeder:

1: Zorg dat je er bent.

Ook al wil je dochter niet met je praten, laat merken dat ze altijd mag komen met alles wat ze kwijt wil. De momenten waarop je allebei “bezig” bent, zoals bijvoorbeeld tijdens de afwas of het autorijden, zijn de veiligste momenten voor kinderen om hun verhaal te doen (zo hoef je bijvoorbeeld niet persé oogcontact te maken).

2: Accepteer dat je kind niet alles tegen je vertelt

Je bent niet haar beste vriendin, je bent haar moeder. Afstand is dus ook belangrijk voor een puber; dit geeft ruimte om de eigen identiteit te ontwikkelen.

3: Vat haar negativiteit niet persoonlijk op!

De puberteit is een levensfase en is niet op jou persoonlijk gericht. Ook al kan ze je misschien soms volledig het gevoel geven dat dit wel zo is. Als jouw mening tot een reactie in de trant van “boeiuh!” leidt bij haar, wind je hier dan niet over op. De mening van jou als ouder is nu gewoon even minder belangrijk dan die van leeftijdsgenoten.

4: Blijf zo neutraal mogelijk

Als je dochter iets vertelt wat jou niet aanstaat (bijvoorbeeld dat ze alcohol heeft gedronken), keur het dan niet direct af. Luister open naar haar ervaringen en mening, vraag haar hoe ze het vond zonder direct zelf je mening te geven. Zo zorg je ervoor dat je dochter zich gehoord voelt. Op een later moment kun je met haar de voor- en nadelen van dergelijke keuzes bespreken. Bespreek vooral de voordelen van het niet doen, dan de nadelen van het wel doen omdat dat beter werkt.

5: Laat haar op sommige momenten merken dat jullie gelijkwaardig zijn.

Laat haar keuzes maken over wat jullie op een vrijdagavond gaan doen of waar jullie gaan winkelen of eten. Hiermee geef je haar verantwoordelijkheid en geef je de boodschap dat haar mening belangrijk voor je is. Dit geeft haar ook zelfvertrouwen!

6: Ouders stellen de regels op en zij bepalen de grenzen!

Ook je puberende dochter moet zich net als ieder ander gezinslid aan de huisregels houden. Zorg dat de regels duidelijk zijn en leg uit waarom jullie bepaalde regels hanteren. Als je dochter het er niet mee eens is, geef haar dan ook de kans om uit te leggen wat zij er van vindt. In sommige gevallen is er misschien wel ruimte om een afspraak een beetje aan te passen, op basis van haar goede argumenten. Want soms hebben die kleine volwassenen best wel een punt…!

Veel succes!