Tips om je kind op een goede manier te straffen

Kinderen leren een hoop. Ze zijn aan het spelen, de wereld aan het ontdekken, grenzen aan het opzoeken etc. Als zij voor de zoveelste keer hun kamer volledig overhoop halen, zou je zelfs de allerleukste kinderen van de hele wereld achter het behang willen plakken. Maar hoe bestraf je 'stout' gedrag. Is het gesprek aangaan of een corrigerende tik de beste oplossing?

De meeste kinderen luisteren direct na het krijgen van een corrigerende tik. Maar de vraag is of ze er echt iets van leren. Onderzoek laat zien dat de kans groot is dat zij nog diezelfde dag het stoute gedrag herhalen. Of zij zijn zo bang voor de corrigerende tik dat zij het ongewenste gedrag niet meer vertonen. Dat is fijn, alleen zodra jullie als ouders uit het zicht zijn, laten deze kinderen vaker het stoute gedrag zien dan kinderen die op andere wijze bestraft worden. Dan heb ik het nog niet over het feit dat jullie als ouders het rolmodel zijn in het leven van jullie kinderen. Jullie zoontjes doen jullie dan ook in alles na. Dat is goed nieuws, behalve als het gaat om de corrigerende tik. De kans bestaat dat ook jullie kinderen tikken gaan uitdelen. Zo kunnen ze elkaar, anderen, of zelfs jullie als ouders gaan slaan. Dat is nou net niet wat we willen.

De corrigerende tik heeft een negatief effect op de ontwikkeling van kinderen.

Verschillende onderzoeken laten negatieve effecten zien van de corrigerende tik op zowel korte als lanhge termijn, waaronder: verlies van basisveiligheid, gevoel van vernedering, verlies van eigenwaarde, slechte relatie met ouders, verlies spontaniteit, bedplassen, stotteren, veel huilen, slechte leerprestaties en schooluitval etc.. Kortom, hoewel veel ouders zelf zijn opgegroeid met de corrigerende tik, weten we nu dat dit NIET de manier is om het beste uit jouw kinderen te halen.

Buig het stoute gedrag om

Kies dus niet voor de corrigerende tik maar probeer het stoute gedrag om te buigen door:

1) Als ouders op één lijn te zitten: Maak duidelijke afspraken over wat jullie wel en wat jullie niet goed vinden.
2) Duidelijk te zijn: Door deze afspraken consequent op te volgen, weten kinderen precies waar zij aan toe zijn. Hierbij geldt: Ja is ja en nee is nee. Hier wordt niet van afgeweken.
3) Spreek een plek af waar je kinderen even kunnen afkoelen, als zij zich niet aan de afspraken houden.
4) Leg nadat kinderen zijn afgekoeld uit waarom iets niet mag.

Als je niet te lang wacht met het weer goed te maken en complimenten geeft op momenten dat het wel goed gaat, is het binnen de kortste tijd weer reuze gezellig in huize weltevree!

Maak het jezelf makkelijker

Natuurlijk vergt deze aanpak veel van ouders. Je moet altijd verstandig reageren en de aanpak moet consequent doorgevoerd worden en dat kan best vermoeiend kan zijn. Maak het jezelf dan ook makkelijk. Dit kan onder andere door: door:

1) Het creëren van voldoende rust, ontspanning en plezier, waardoor je veel kan hebben.
2) Een kindvriendelijk huis: waarbij dure spullen opgeborgen worden totdat de kinderen iets groter zijn.
3) Even uit de situatie te stappen om te voorkomen dat je uit woede reageert.
4) Met je kind het gesprek aangaan als je hem of haar toch een tik hebt gegeven. Vertel dat het je spijt, dat je van hem/haar houdt en dat je een fout hebt gemaakt.