Scheiden

Als je als ouders gaat scheiden komt er een moment dat je dit aan de kinderen moet vertellen. Dit blijft verschrikkelijk lastig want je wil niet dat je kinderen hier onder gaan lijden. Door rekening te houden met de volgende zaken zorg je voor veel duidelijkheid. En dat zal je kinderen in deze situatie zeker helpen.

 

1. Zorg voor duidelijkheid

Maak samen met je aanstaande expartner goede afspraken over het contact, de bezoekregeling, financiën, wonen etc..  Maak deze afspraken voordat jullie de kinderen vertellen over de scheiding. Hierdoor kunnen alle vragen direct beantwoord worden, waardoor zij weten waar ze aan toe zijn en dat vinden kinderen fijn.


2. Bereid samen met je aanstaande expartner het gesprek voor.

Vertel de reden van scheiding. Hou in het achterhoofd dat kinderen geen behoefte hebben aan details. Zij houden van beide ouders evenveel. Details zullen zorgen voor innerlijke conflicten en dat brengt schade toe aan hun ontwikkeling. Hou het dan ook zo oppervlakkig mogelijk. 


3. Geef heel duidelijk aan dat de scheiding niets met de kinderen te maken heeft.

Vertel dat jullie allebei zielsveel van jullie kinderen houden en dat dit nooit zal veranderen.


4. Informeer de leerkracht

Het is fijn als jouw kind de dag na het gesprek op school een extra aai over de bol krijgt. De leerkracht kan jouw kind 's ochtends eventueel voor schooltijd even apart nemen en bespreken of en zo ja hoe hij/zij het wil vertellen in de klas.


5. Probeer het contact met de schoonfamilie goed te houden.

Zij kunnen een enorme steun zijn voor de kinderen.


6. Voorkom zoveel mogelijk veranderingen, zoals verhuizingen naar een andere stad of verandering van school.

Dit zorgt voor extra stress en/of boosheid en dat wil je in een situatie als deze natuurlijk het liefste voorkomen.


7. Voer gesprekken over je aanstaande expartner altijd buiten het gehoorveld van je kinderen.

Vergeet niet overal zitten oren. Ook als je denkt dat je alleen bent kan er zomaar een kind achter een bank of achter een deur staan.


8. Neem zelf even voldoende rust

Ga er een dagje tussenuit met een vriend/in of ga een weekendje weg. Zo heb je nieuwe positieve energie voor je kinderen en dat kunnen ze gebruiken.


9. Zoek steun als je vastloopt

Belast je kinderen hier niet mee te belasten want zij kunnen hier niets mee. Mocht je vast lopen, zoek dan steun bij vrienden, familie of professionele hulp. Hulp zoeken is geen teken van zwakte maar juist van kracht!


10. Maak een Papadoos en Mamadoos.

Hier kunnen de kinderen alle dingen in doen die zij aan de ouder willen laten zien die er op dat moment niet is. Zo blijft het niet in hun systeem maar gaan alle tekeningen, foto’s, proefwerken, etc. zo de doos in. En als je op bezoek gaat neem je de doos lekker mee! 

De leeftijd waarop kinderen een scheiding meemaken, is van invloed op hoe zij de gebeurtenis ervaren, verwerken en de steun die zij nodig hebben. Daarom zal jouw dochter die net in de puberteit zit om een andere aanpak vragen, dan jouw zoon van 9. Voor meer informatie hierover kijk op www.oudersvanjongehelden.nl.