Kletskous

Sommige kinderen stappen ontzettend makkelijk op vreemden af. Ze houden gewoon van een kletspraatje. Dat is natuurlijk goed nieuws! Het geeft namelijk aan dat je kind zijn/haar opvoeding naar alle waarschijnlijkheid als heel veilig ervaart en goed gehecht is aan papa en mama waardoor ze iedereen vertrouwt, weinig angst ervaart en de wereld om haar heen door een roze bril ziet.

Maar hoewel de wereld prachtig is, zit deze ook vol gevaren. Dat is dan ook de reden dat ieder mens van nature een bepaalde mate van angst in zich heeft. Dit waarschuwt je voor gevaren. De mate van angst die je als persoon ervaart in sociale situaties is tot op zekere hoogte aangeboren, daarnaast wordt deze medebepaald door ervaringen en opvoeding.

Laten we voorop stellen dat een te hoge mate van angst absoluut niet goed is. Je kan je dan als kind verdrietig worden over onnodige zaken en het kan ervoor zorgen dat je geen nieuwe uitdagingen aan durft te gaan. Zo zal een kind met een hoge sociale angst niet snel op een groepje kinderen afstappen die het niet kent. En dat is zonde is want hij/zij zou zomaar de middag van zijn/haar leven beleven. In plaats daarvan zit hij/zij nu de hele dag bij papa en mama. En dat kan weer een negatief effect kan hebben op zijn/haar zelfvertrouwen.

Onderzoeken laten zien dat ouders een voorbeeldfunctie vervullen voor kinderen als het gaat om het inschatten van situaties. De meeste kinderen richten zich in angstige situaties eerder tot de moeder; haar reactie (angstig of juist vol zelfvertrouwen) is vervolgens bepalend voor het gedrag van het kind. Terwijl hoog-angstige kinderen juist naar de signalen van hun vader kijken. Dit inzicht maakt duidelijke dat juist moeders het beste het gesprek met kinderen kunnen aangaan met kinderen om gevaren te bespreken. Doe dit altijd aan de hand van oplossingen. Bedenk bijvoorbeeld aan wie je kind kan vragen of een situatie of een persoon te vertrouwen is.