tips voor het kiezen van een middelbare school

Kiezen voor een middelbare school

Nog een half jaar voordat groep achters de overstap maken naar de Middelbare School. Waar sommigen nu al precies weten naar welke school ze willen, is het voor de meesten hartstikke moeilijk om een keuze te maken. Middelbare scholen organiseren daarom open dagen voor achtste groepers zodat ze een indruk krijgen van wat de school nu te bieden heeft. Maar waar moet je in hemelsnaam op letten wanneer je naar zo'n open dag gaat? Eva (12) uit Amersfoort bezoekt alle open dagen bij haar in de stad en ze heeft wat supergoede tips voor andere kinderen: 

"De sfeer is echt een heel belangrijk ding. Als je naar binnen loopt en je krijgt een fijn gevoel, dat is goed. Ik heb ook wel eens gehad dat ik na binnenkomst eigenlijk het liefst meteen was weggerend. Dat was een hele klassieke school, heel netjes ingericht en ik werd meteen bang dat ik een fout zou maken. Sommige kinderen vinden zo'n school heel fijn, maar voor mij is het niks.

Op open dagen zie je ook leerlingen die daar al op school zitten. Let op hun enthousiasme, zijn ze echt enthousiast? Dat merk je meteen. Zijn de leraren leuk? Een leuke leraar is bijvoorbeeld iemand die jou begrijpt. Ook al begrijpt hij je niet, maar in elk geval doet alsof hij je begrijpt. Af en toe een strenge leraar is wel goed.

Als je slim genoeg bent moet je voor het VWO kiezen en niet de MAVO gaan doen. 

Kies NIET waar je vrienden heen gaan. Kies ZELF. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die heel creatief is en ben met haar meegegaan naar een open dag van een hele creatieve middelbare school. Maar ik merkte dat ze op die school heel anders denken dan ik. Dat past veel meer bij haar en toch niet bij mij. En je maakt toch wel nieuwe vrienden op je nieuwe school!

Stel je houdt van taal dan zou ik wel naar een school gaan waar ze een gymnasium hebben. 

Het gebouw van de school kun je ook op letten: is het fijn om er rond te lopen en om in de klaslokalen te zitten? 

Ook belangrijk, maar niet enorm: hoe ver moet je fietsen om bij school te komen vanaf huis? Je moet op de meeste scholen wel om 8.15 beginnen. Dus als je niet uitkijkt moet je al om 7.30 van huis weg om op tijd te komen!

Stel, je weet het niet zeker, je twijfelt tussen scholen. Je hoofd zegt ja tegen de school, maar je gevoel neigt naar die andere school. Dan is het beter om naar je gevoel te luisteren. Je kunt bovendien niks fouts kiezen, want je maakt er toch wel wat van!". 

 

De tips van Eva zijn erg goed. Een overwogen keuze voor een middelbare school is enorm belangrijk, omdat je toch een aantal jaar op die school zult doorbrengen. Hoe fijn is het dan dat je je daar goed voelt! De overstap van de basisschool naar de middelbare is groot: het gaat er heel anders aan toe dan op de basisschool. Stichting De Ster organiseert daarom in de zomervakantie een week STERK -ID vakantiekamp. In die week heb je in eerste instantie superveel lol en daarnaast word je voorbereid op de belangrijkste veranderingen op de middelbare school. Dan kun jij met vertrouwen naar je nieuwe school toe fietsen! Lees hier meer over Sterk ID

 

- Door Chulah Berkowitz