Huisdieren

Vele kinderen dromen van een hond die op je zit te wachten als je thuis komt en waar je eindeloos mee kan spelen. Ouders kijken hier vaak net iets anders tegenaan, er moet immers voor gezorgd worden en wie gaat dat doen?

Het hebben van een huisdier kan heel goed kan zijn voor een kind. Sommige kinderen vertellen al hun geheimen aan hun huisdier. Ze vinden troost bij hun huisdier. Ze leren levenslessen over houden van, zorg dragen voor, geboorte, ziekte, de dood. Ze krijgen respect voor levende wezens. Ze kunnen er eindeloos mee spelen. Kortom het heeft een positief effect op hun zelfvertrouwen. Tenslotte als je kind leert op een lieve manier te zorgen voor dieren, heeft dat indirect een positieve invloed op relaties met andere kinderen. Maar als er niet op een goede manier wordt gezorgd voor een huisdier is dat ook niet goed voor de ontwikkeling van een kind.

Weet waar je aan begint

Het is als ouder belangrijk om je te realiseren waar je aan begint. Kinderen t/m 10 jaar hebben nog niet het vermogen om zelfstandig te zorgen voor grote dieren (vb. hond). Daarnaast kunnen kinderen onder de 3 a 4 jaar hun impulsiviteit en agressie nog niet voldoende beheersen, waardoor ze wel eens gemeen kunnen zijn naar dieren. Ook moet je als ouder je kind continu herinneren aan de behoefte van een dier (voeding, water, uit laten etc). Kortom of je nu wilt of niet, als ouder ben je het rolmodel als het gaat om de verzorging van een dier. Je zult dus altijd het goede voorbeeld moeten geven.

Een dier moet bij jullie levensstijl passen

Het belangrijkste bij de keuze van een huisdier is dan ook of het dier hoort bij jullie familie en levensstijl. Het voordeel van een goudvis is natuurlijk dat het weinig zorg met zich meebrengt, maar een vis heeft relatief weinig impact op de ontwikkeling van een kind, omdat een vis amper reageert. De vis springt niet uit zijn vissenkom als je kind uit school komt. Een warme relatie, is dan ook lastig. Een hond daarentegen heeft een grote impact op de ontwikkeling van een kind, maar heeft wel veel zorg nodig. Een ding is zeker kinderen houden van dieren maar als ouders draag je altijd de verantwoording.