Gescheiden, maar nog altijd ruzie

Het is voor kinderen niet zo erg als papa en mama niet bij elkaar wonen. De uitdaging voor gescheiden ouders is juist om ervoor te zorgen dat de band tussen mama en papa ok is. Dit kan ontzettend lastig zijn, vooral als er nog veel (niet verwerkte) boosheid in het spel is.

Hoeveel strijd jullie ook hebben, voor kinderen is het allerbelangrijkste dat deze band goed is. Want als kinderen de strijd tussen ouders voor een lange periode voelen, heeft dit een negatieve impact op hun ontwikkeling. Hoeveel liefde je ook aan je kinderen geeft, hoeveel tijd je ook in hen stopt. Kinderen zijn van nature loyaal naar beide ouders, zij beschikken niet over het cognitief vermogen om de situatie te begrijpen. Zij kunnen hun ouders niet steunen in de strijd. Sterker nog hun ouders moeten, ondanks alles, een steun zijn voor hen.

Het kan helpen, om de goede dingen van je ex-partner eens op te schrijven. Dit kan een positieve invloed hebben op hoe je over je ex-partner denkt. Dit is misschien niet  makkelijk, maar het beïnvloed onbewust je gevoel en daarmee hoe je over je ex-partner praat en in hoeverre jullie de opvoeding met elkaar kunnen delen.

Hoe lastig of frustrerend een situatie ook is, probeer aan de goede dingen van je ex-partner vast te houden voor jezelf en je kinderen. En alle vervelende dingen bespreek je lekker met je vrienden, op het moment dat je kinderen niet in de buuirt zijn. Want ook die vervelende dingen moeten er af en toe gewoon uit ;) !